RIGOPOULOS v. SPAIN

ECLIECLI:CE:ECHR:1999:0112DEC003738897
CourtFourth Section (European Court of Human Rights)
Date12 January 1999
Respondent StateEspaña
Application Number37388/97
CounselOTERO, J.M., lawyer, Madrid
Applied Rules5;5-3;5-1
Official Gazette Publication[object Object]
<a href="https://international.vlex.com/vid/convenio-europeo-libertades-fundamentales-67895138">ECHR</a>

©Documentul a fost pus la dispoziţie cu sprijinul al Institutului European din România” (www.ier.ro). Permisiunea de a republica această traducere a fost acordată exclusiv în scopul includerii sale în baza de date HUDOC.


©The document was made available with the support European Institute of Romania (www.ier.ro). Permission to re-publish this translation has been granted for the sole purpose of its inclusion in the Court’s database HUDOC.



Rigopoulos împotriva Spaniei (dec.), 37388/97

Decizie din 12.01.1999

Art. 5 § 3: Adus de îndată înaintea judecătorului sau a altui magistrat

Persoană lipsită de libertate adusă în faţa unei autorităţi judecătoreşti după 16 zile de lipsire de libertate ca urmare a arestării unei nave în marea liberă: inadmisibilă


În fapt – În cadrul unei anchete cu privire la traficul internaţional de stupefiante, poliţia vamală spaniolă, la ordinul instanţelor spaniole, a arestat în marea liberă, în oceanul Atlantic, o navă sub pavilion panamez. Percheziţia navei a dus la descoperirea unei mari cantităţi de cocaină la bord. Mai mulţi membri ai echipajului au opus o anumită rezistenţă faţă de autorităţile spaniole, întârziind astfel convoiul navei spre portul spaniol cel mai apropiat, situat în insulele Canare. Reclamantul, căpitanul navei a fost mai întâi luat în custodie de poliţie. Arestarea sa preventivă a fost dispusă trei zile mai târziu de judecătorul de instrucţie, respectând astfel data limită a termenului legal de reţinere prevăzut de legislaţia spaniolă. La sosirea în port, în speţă la 16 zile după arestarea navei, a luat cunoştinţă de hotărârea care dispunea arestarea sa preventivă. A fost transferat în aceeaşi zi la Madrid şi adus înaintea autorităţilor judecătoreşti. Reclamantul a formulat fără succes mai multe recursuri cerând anularea procedurii şi punerea sa în libertate. Recursurile lui se fondau pe termenul excesiv care s-a scurs înainte de înfăţişarea lui înaintea instanţelor spaniole.

În drept – Art. 5 § 3: Chestiunea de a stabili dacă a fost respectată condiţia de a fi „trimis de îndată” în faţa...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT