R.M.S. v. SPAIN [Extracts]

Judgment Date18 June 2013
ECLIECLI:CE:ECHR:2013:0618JUD002877512
Respondent StateEspaña
Date18 June 2013
Application Number28775/12
CourtThird Section (European Court of Human Rights)
CounselLOPEZ GONGORA M.J.
Applied Rules8;8-1;35;35-1;41
<a href="https://international.vlex.com/vid/convenio-europeo-libertades-fundamentales-67895138">ECHR</a>

© Ministry of Justice of the Czech Republic, www.justice.cz. [Translation already published on the official website of the Ministry of Justice of the Czech Republic.] Permission to re-publish this translation has been granted by the Ministry of Justice of the Czech Republic for the sole purpose of its inclusion in the Court’s database HUDOC.

© Ministerstvo spravedlnosti České republiky, www.justice.cz. [Překlad již zveřejněný na oficiální webové stránce Ministerstva spravedlnosti České republiky.] Povolení k opětnému zveřejnění tohoto překladu bylo uděleno Ministerstvem spravedlnosti České republiky pouze pro účely zařazení do databáze Soudu HUDOC.

Anotace rozsudku ze dne 18. června 2013 ve věci č. 28775/12 R. M. S. proti Španělsku

Senát třetí sekce Soudu jednomyslně rozhodl o porušení práva stěžovatelky na respektování soukromého a rodinného života chráněného článkem 8 Úmluvy, jelikož španělské orgány nepoužily adekvátní a dostatečné prostředky pro zajištění respektu k právu stěžovatelky žít se svým dítětem. Za utrpěnou nemajetkovou újmu jí proto Soud přiznal částku ve výši 30 000 eur.

(i) Okolnosti případu

Stěžovatelka se v srpnu roku 2005 se svým druhem a tříletou dcerou dostavila na odbor sociálních služeb, kde požádala o práci, stravu a ubytování. Ještě téhož dne jí však byla na žádost sociální pracovnice dcera odebrána a umístěna do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Dvě starší děti stěžovatelky byly již předtím svěřeny do péče jejímu prastrýci.

Příslušný správní orgán ihned zahájil řízení za účelem zjištění, zda nedošlo k opuštění dítěte, a dočasně posoudil dceru jako opuštěnou. Východiskem pro rozhodnutí mu byla především ekonomická situace stěžovatelky a nedobrá životní situace dcery. Převzal proto nad stěžovatelčinou dcerou dozor a nařídil ji umístit do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Aniž by o tom stěžovatelka byla informována, její dcera byla posléze převezena do jiného zařízení. Ačkoliv návštěvy stěžovatelky u dcery nebyly doporučeny, tři návštěvy (s dohledem) se bezprostředně pro odebrání přesto odehrály. Ve zprávě vypracované sociální asistentkou bylo popsáno problematické chování stěžovatelky při návštěvách dcery, a proto byl navržen zákaz jejích návštěv a převoz dcery do jiného zařízení.

Na podzim 2006 příslušný orgán rozhodl o...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT