MARIYA ALEKHINA AND OTHERS v. RUSSIA

Judgment Date17 July 2018
ECLIECLI:CE:ECHR:2018:0717JUD003800412
Respondent StateRusia
Date17 July 2018
Application Number38004/12
CourtThird Section (European Court of Human Rights)
CounselVOLKOVA V. ; POLOZOV N. ; FEYGIN M. ; KHRUNOVA I. ; GAYNUTDINOV D. ; GROZEV Y.
Applied Rules3;5;5-3;6;6+6-3-c;6-1;6-3-c;10;10-1;10-2;35;35-1;35-3-a;41

© Traducerea şi permisiunea pentru republicare au fost oferite de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova în scopul includerii sale în baza de date HUDOC a Curţii.

© The present text and the authorisation to republish it were granted by the Constitutional Court of the Republic of Moldova for the purpose of its inclusion in the Courts database HUDOC.

© La traduction et lautorisation de republier ont été accordées sous lautorité de la Cour Constitutionnelle de la République de Moldova à son inclusion dans la base de données HUDOC de la Cour.

Mariya Alekhina și alții v. Rusia - 38004/12

Hotărârea din 17.7.2018 [Secția a III-a]

Articolul 10

Articolul 10-1

Libertatea de exprimare

Condamnarea și durata pedepsei cu închisoarea pentru interpretarea într-o catedrală a unui cântec cu tentă politică și interdicția de a viziona în regim online înregistrările video ale reprezentației: încălcare

În fapt Cele trei reclamante sunt membre ale Pussy Riot, o trupă feministă de muzică punk din Rusia. Trupa susținea reprezentații improvizate ale cântecelor lor, care conțineau versuri critice la adresa procesului politic din Rusia. Membrele trupei se deghizau în rochii și cagule viu colorate și își prezentau spectacolele în diferite locuri publice, alese pentru a-și face auzit mesajul.

Pe 21 februarie 2012, cinci membre ale trupei, inclusiv cele trei reclamante, au încercat să interpreteze piesa Punk Prayer – Virgin Mary, Drive Putin Away în fața altarului Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova. Deși în interiorul Catedralei se aflau mai multe persoane, nu se oficia nicio slujbă. Pentru a-și face publicitate, trupa a invitat la spectacol jurnaliști și mijloace media. Încercarea a eșuat, pentru că paznicii catedralei le-au dat afară pe membrele trupei, reprezentația durând puțin peste un minut. Un film video al reprezentației a fost încărcat pe YouTube.

Ulterior, reclamantele au fost încarcerate, acuzate de acte de huliganism motivate de ură religioasă și condamnate la doi ani de închisoare. Mai mult, un tribunal districtual a hotărât că videoclipurile reprezentațiilor trupei de pe http://pussy-riot.livejournal.com purtau un caracter extremist în sensul Legii privind suprimarea extremismului și a dispus limitarea accesului la acele materiale printr-un filtru instituit pentru adresa IP a site-ului web.

În drept - Articolul 10:

1. Urmărirea penală pentru reprezentația din 21 februarie 2012

Reprezentația” reclamantelor a constat într-o combinație de comportamente și de exprimare verbală și a echivalat cu o formă de exprimare artistică și politică, care intra în câmpul de aplicare al articolului 10. Procedurile penale ulterioare, care au condus la aplicarea pedepsei cu închisoarea, au echivalat cu o ingerință în dreptul reclamantelor la libertatea de exprimare. Ingerința urmărise scopul legitim al protecției drepturilor altora. Rămânea deschisă întrebarea dacă ingerința era „prevăzută de lege”. Cu referire la necesitatea ingerinței, reclamantele au urmărit să atragă atenția concetățenilor lor și a Bisericii Ortodoxe Ruse în privința dezaprobării de către acestea a situației politice din Rusia, precum și a poziției Patriarhului Kirill și a altor clerici față de protestele stradale din mai multe orașe rusești, proteste provocate de alegerile parlamentare recente și de viitoarele alegerile prezidențiale. Acțiunile reclamantelor au vizat aceste subiecte de interes public și au contribuit la dezbaterea privind situația politică din Rusia și exercițiul puterilor parlamentare și prezidențiale.

Reprezentația reclamantelor putea fi considerată o încălcare a regulilor de conduită într-un lăcaș de cult. Prin urmare, impunerea anumitor sancțiuni putea fi justificată, în principiu, de exigențele protecției drepturilor altora. Totuși, reclamantele au fost acuzate de comiterea unei infracțiuni și au fost condamnate la un an și unsprezece luni de închisoare. Prima și cea de-a doua reclamantă au executat aproximativ un an și nouă luni din pedeapsă înainte de a fi amnistiate, în timp ce cea de-a treia reclamantă a executat aproximativ șapte luni înainte ca executarea pedepsei să-i fie suspendată. Acțiunile reclamantelor nu au perturbat nicio slujbă religioasă, nici nu au provocat vreo vătămare persoanelor aflate în interiorul catedralei sau vreun prejudiciu proprietății bisericii. În aceste circumstanțe, pedeapsa aplicată reclamantelor fusese foarte gravă în raport cu acțiunile în discuție.

Fusese semnificativ faptul că tribunalele nu au examinat versurile piesei Punk Prayer – Virgin Mary, Drive Putin Away, interpretate de către reclamante, ci au motivat condamnarea în primul rând în baza conduitei speciale a reclamantelor. Reclamantele au fost acuzate de huliganism comis din motive de ură religioasă din cauza hainelor și a cagulelor pe care le purtaseră, a mișcărilor corporale și a limbajului licențios. Deoarece conduita în discuție avusese loc într-o catedrală, ea putea fi considerată ofensivă de către un număr de persoane, printre care și enoriași. Totuși, Curtea nu a putut discerne vreun element din analiza tribunalelor naționale care ar fi permis descrierea conduitei reclamantelor ca incitare la ură...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT