BOUYID v. BELGIUM

Judgment Date28 September 2015
ECLIECLI:CE:ECHR:2015:0928JUD002338009
Respondent StateBélgica
Date28 September 2015
Application Number23380/09
CourtGrand Chamber (European Court of Human Rights)
CounselMARCHAND C ; CHIHAOUI Z.
Applied Rules3;41
Official Gazette Publication[object Object]
<a href="https://international.vlex.com/vid/convenio-europeo-libertades-fundamentales-67895138">ECHR</a>

©Documentul a fost pus la dispoziţie cu sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii din România (www.csm1909.ro) şi al Institutului European din România” (www.ier.ro). Permisiunea de a republica această traducere a fost acordată exclusiv în scopul includerii sale în baza de date HUDOC.


©The document was made available with the support of the Superior Council of Magistracy of Romania (www.csm1909.ro) and the European Institute of Romania (www.ier.ro). Permission to re-publish this translation has been granted for the sole purpose of its inclusion in the Court’s database HUDOC.


CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI

MAREA CAMERĂ





HOTĂRÂREA

din 28 septembrie 2015

În cauza Bouyid împotriva Belgiei

(Cererea nr. 23380/09)

Strasbourg




Hotărârea este definitivă. Aceasta poate suferi modificări de formă.


În Cauza Bouyid împotriva Belgiei,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, reunită în Marea Cameră compusă din Dean Spielmann, președinte, Guido Raimondi, Isabelle Berro, Alvina Gyulumyan, Ledi Bianku, Nona Tsotsoria, Nebojða Vuèiniă, Vincent A. De Gaetano, Paulo Pinto de Albuquerque, Erik Møse, Helen Keller, Paul Lemmens, Paul Mahoney, Krzysztof Wojtyczek, Faris Vehaboviă, Egidijus Kûris, Iulia Antoanella Motoc, judecători, și Johan Callewaert, grefier adjunct al Marii Camere,

După ce a deliberat în camera de consiliu, la 8 octombrie 2014 și 24 iunie 2015,

pronunță prezenta hotărâre, adoptată la aceeași dată:

PROCEDURA

1. La originea cauzei se află cererea nr. 23380/09 îndreptată împotriva Regatului Belgiei, prin care doi resortisanți ai acestui stat, domnii Saïd Bouyid și Mohamed Bouyid („reclamanții”), au sesizat Curtea la 28 aprilie 2009, în temeiul art. 34 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale („Convenția”).

2. Reclamanții sunt reprezentați de Christophe Marchand și Zouhaier Chihaoui, avocați în Bruxelles. Guvernul belgian („Guvernul”) este reprezentat de agentul său, domnul Marc Tysebaert, consilier general la Ministerul Public Federal de Justiție.

3. Reclamanții au susținut în special că amândoi au fost pălmuiți de un agent de poliție atunci când se aflau la o secție de poliție, denunțând îndeosebi un tratament degradant și pretinzând că sunt victime ale unei încălcări a art. 3.

4. Cererea a fost repartizată Secției a cincea a Curții (art. 52 § 1 din Regulament). Printr-o hotărâre pronunțată la 21 noiembrie 2013, o cameră a acestei secții a declarat cererea admisibilă în ceea ce privește capătul de cerere întemeiat pe art. 3 din Convenție și inadmisibilă în ceea ce privește celelalte capete de cerere și a constatat, în unanimitate, neîncălcarea acestei dispoziții. Această cameră era compusă din Mark Villiger, președinte, Ann Power-Forde, Ganna Yudkivska, André Potocki, Paul Lemmens, Helena Jäderblom și Aleš Pejchal, judecători, și Stephen Phillips, grefier adjunct de secție. La 24 ianuarie 2014, în temeiul art. 43 din Convenție, reclamanții au solicitat retrimiterea cauzei în fața Marii Camere. Colegiul Marii Camere a admis această cerere la 24 martie 2014.

5. Compunerea Marii Camere a fost stabilită în conformitate cu dispozițiile art. 26 § 4 și art. 26 § 5 din Convenție și ale art. 24 din Regulament.

6. Atât reclamanții, cât și Guvernul, au depus observații scrise complementare pe fond (art. 59 § 1 din Regulament).

7. Organizației neguvernamentale REDRESS și Centrului pentru Drepturile Omului din cadrul Universității din Gent li s-a autorizat intervenția în procedura scrisă (art. 36 § 2 din Convenție și art. 44 § 3 din Regulamentul Curții).

8. La 8 octombrie 2014, a avut loc o ședință publică la Palatul Drepturilor Omului din Strasbourg (art. 59 § 3 din Regulament).


S-au...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT