AFFAIRE ARRIBAS ANTON c. ESPAGNE

Judgment Date20 January 2015
ECLIECLI:CE:ECHR:2015:0120JUD001656311
Respondent StateEspaña
Date20 January 2015
Application Number16563/11
CourtThird Section (European Court of Human Rights)
CounselCABEZUELO HENARES A.
Applied Rules6;6-1;35
<a href="https://international.vlex.com/vid/convenio-europeo-libertades-fundamentales-67895138">ECHR</a>

ArribasAntón / İspanya–16563/11 - 20.1.1015 tarihli Karar [III. Bölüm]

Olaylar – Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde hemşire asistanı olarak görev yapan başvuran, 2002 yılının Temmuz ayında, oldukça ciddi bir görevi kötüye kullanma fiili nedeniyle ceza almış ve Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinde çalışmaktan bir yıl boyunca men edilmiştir. Başvuran daha üst idari makama kararla ilgili olarak itirazda bulunmuş ancak lehte bir sonuç alamamıştır. Daha sonra başvuran, davayı İdare Mahkemesine taşımıştır. İdare Mahkemesi, başvurana uygulanan yaptırımın iptaline karar vermiştir. Sağlık kurumu kararı temyiz etmiştir. Yüksek Mahkeme, başvurana aynı yaptırımın uygulanmasına karar vermiştir. Başvuranın karara ilişkin bütün itirazları reddedilmiştir.

Başvuran 2010 yılının Temmuz ayında, Anayasa Mahkemesine amparo başvurusunda bulunmuştur. Ancak, temyiz başvurusunun “özel anayasal öneme” sahip olduğunu kanıtlama yükümlülüğünün başvuran tarafından yerine getirilmediği gerekçesiyle söz konusu başvuru kabul edilemez olarak beyan edilmiştir.

Hukuki Değerlendirme – Madde 6 § 1: Başvuran,24 Mayıs 2007 tarihli ve 6/2007 sayılı Kurumsal Kanun ile getirilen ve temyiz talebinde bulunan kişinin, temyiz talebinin “özel anayasal öneme” sahip olduğunu göstermesini gerektiren kabul edilemezlik gerekçesinin aşırı resmi olduğunu belirterek, amparo başvurusunun kabul edilemez olarak beyan edilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesine erişimden mahrum bırakılmasından şikayet etmiştir.

2007 yılında gerçekleştirilen yasal değişiklikle güdülen amaç meşrudur, zira söz konusu değişiklik daha az öneme sahip davaların birikme oluşturmamasını sağlayarak, Anayasa Mahkemesinin işleyişini geliştirme ve temel haklara yönelik korumayı sağlamlaştırmayı amaçlamıştır.

Anayasa Mahkemesinin temel hakların korunması açısından en yüksek mahkeme konumunun özel niteliği dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesi önündeki usulün daha yüksek derecede resmiyet içermesi kabul edilebilir olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca, kanunen öngörüldüğü ve anayasal içtihatta yorumlandığı üzere, amparo başvurusunun kabul edilebilirliğinin, amaç bulunması kriterine ve temyiz başvurusunda bulunan kişi tarafından gerekçelendirilme koşuluna...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT