INDEPENDENT NEWSPAPERS (IRELAND) LIMITED v. IRELAND

Judgment Date15 June 2017
ECLIECLI:CE:ECHR:2017:0615JUD002819915
Respondent StateIreland
Date15 June 2017
Application Number28199/15
CourtFifth Section (European Court of Human Rights)
CounselMEAGHER SOLICITORS
Applied Rules8;8-1;10;10-1;41
<a href="https://international.vlex.com/vid/convenio-europeo-libertades-fundamentales-67895138">ECHR</a>

© Traducerea şi permisiunea pentru republicare au fost oferite de către Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova în scopul includerii sale în baza de date HUDOC a Curţii.

© The present text and the authorisation to republish it were granted by the Supreme Court of Justice of the Republic of Moldova for the purpose of its inclusion in the Court’s database HUDOC.

© La traduction et l’autorisation de republier ont été accordées sous l’autorité de la Cour Suprême de la République de Moldova à son inclusion dans la base de données HUDOC de la Cour.


Independent Newspapers (Ireland) Limited v. Irlanda - 28199/15

Hotărârea din 15.6.2017 [Secția a V-a]

Articolul 10

Articolul 10-1

Libertatea de exprimare

Lipsa de garanții adecvate și efective privind acordarea compensațiilor în procesele de calomnie: încălcare

În fapt – Compania reclamantă, care edita la data relevantă ziarul Evening Herald, a fost chemată în judecată de către un consultant de relații cu publicul (dna L.), după publicarea unei serii de articole care îi atacau afacerea și integritatea personală, în legătură cu semnarea unor contracte cu Guvernul. Dna L. a intentat o acțiune civilă împotriva companiei reclamante pentru defăimare, iar jurații s-au pronunțat în favoarea sa. În privința evaluării prejudiciului care trebuia acoperit, judecătorul procesului le dăduse juraților indicii în conformitate cu regulile Barret*, stabilite de către Curtea Supremă în 1986. El nu le-a oferit acestora instrucțiuni speciale privind fixarea unui nivel potrivit al compensației, având în vedere caracterul limitat al instrucțiunilor pe care le putea da, ci a indicat, în termeni generali, că atunci când se stabilește cuantumul prejudiciilor, jurații trebuie să aibă în vedere realitatea, prezentul, costul de trai și valoarea banilor. El i-a atenționat să nu fie „copleșiți de sentimentul generozității”. Jurații au evaluat prejudiciile la suma de 1,872,000 EUR. În recurs, Curtea Supremă a stabilit că această sumă este una excesivă, substituind-o cu cea de 1,250,000 EUR, conform propriei sale evaluări.

În procedurile din fața Curții, compania reclamantă s-a plâns că suma era una excesivă și că trăda lipsa garanțiilor adecvate și efective în dreptul național, încălcând dreptul la libertatea de exprimare în baza articolului 10 din Convenție.

În drept – Articolul 10: Compensația pe care trebuia să o achite compania reclamantă a reprezentat o limitare a dreptului la libertatea de exprimare, ingerință care era prevăzută de lege și care urmărea scopul democratic al protejării reputației dnei L. și a dreptului acesteia la respectarea vieții ei private și de familie.

Cu privire la caracterul „necesar într-o societate democratică” al ingerinței, Curtea, care și-a urmat abordarea din cazul Independent News and Media, a examinat oportunitatea și eficacitatea, în circumstanțele cazului companiei reclamante, a garanțiilor de la nivel național împotriva compensațiilor disproporționate. Ea a notat, în acest sens, că despăgubirile mari și impredictibile din cazurile de calomnie erau considerate apte să provoace un efect inhibitor și, prin urmare, cereau cea mai atentă analiză și o justificare foarte puternică. Efectivitatea – sau nu a – garanției în fața primei instanțe, impredictibilitatea rezultantă a cuantumului compesației care nu reprezenta doar o funcție a unicității faptelor fiecărui caz, costul și întârzierea considerabile pe care le presupunea recursul și, acolo unde era înlăturată compensația, rejudecarea cazului, constituiseră toate considerente relevante.

(i) Prima garanție – indicațiile date juraților: În prima instanță, garanția a luat forma unor indicații date juraților despre cum să evalueze compensațiile care trebuiau acordate. Curtea a reiterat că în contextul cazurilor de defăimare, evaluarea compensațiilor de către jurați poate reprezenta un proces complex și nesigur, în mod inerent. Lipsa de certitudine trebuie menținută la nivelul minim, iar caracterul, claritatea și câmpul de aplicare al indicațiilor date juraților constituiau un factor esențial în această privință. În cazul companiei reclamante, judecătorul procesului trebuia să opereze în baza condițiilor stricte impuse de jurisprudența Curții Supreme. În consecință,...

To continue reading

Request your trial

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT